Luty, 2012

Kurnwica góralska

cysto-kurnwica-wodki-regionalne-2015x

Kurnwica 40%
Wódka biała klasy Premium, 4-krotnie destylowana.
Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego.
Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo.
Przed podaniem zmrozić !!

Przekurnwica

przekurnwica-goralska-wodki-regionalne-alkohol

PrzeKurnwica 50% seria limitowana
Wódka zbożowa klasy Premium, sporządzona ze spirytusu neutralnego.
UWAGA może sponiewierać ! Przed podaniem zmrozić !!!
Doskonale nadaje się do góralskiej herbaty.

Stara Kurnwica

Stara Kurnwica 40%
Gorzałka starzona, przygotowana na na bazie destylatu winnego.
Kolor dębu, posmak dębiny. Smakiem przypomina brendy.
Wyśmienicie komponuję się z kawą.
Spożywać w temperaturze pokojowej.

Miodonka Zbójnicka (edycja 2011)

miodonka2-zbojnicka-wodki-regionalne-alkohol

Miodonka/miodunka 35%
Produkt wpisany do Rejestru Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa
Wódka góralska w Beskidzie Śląskim znana od 1882 r. według przekazów historycznych.Składniki: spirytus, woda, miód. Najlepsza na ciepło, podgrzana w rondlu. Temperatura spożycia 40 stopni C. Tradycyjny alkohol podawany podczas ważnych uroczystości rodzinnych w Beskidach.
Beskidzki Produkt Regionalny

Macidula

http://www.wodkiregionalne.pl/

Macidula 40% Cytrynówka z nutką miodu
Według przepisu Pawła Golca z Milówki. Jest to napój spirytusowy, o smaku cytrynowym z nutą miodu. Na Żywiecczyźnie znana już od 1949 r.Macidula to postać z Żywieckich Dziadów, znana też pod nazwą  Łatkorka,  Sznurkorka, Sznurkarz. Skład: spirytus, woda, cytryna, miód. Ulubiony napój obrzędowy Żywieckich Dziadów. Podaje się ją zmrożoną. Górale dodają Maciduli do herbaty i używają jako lekarstwo na przeziębienie.
Wódki Regionalne Sp. z o.o. promują markę Beskidzki Produkt Regionalny.

Przepalanka Zbójnicka

Przepalanka Zbójnicka 45%
Wódka karmelowa, tradycyjna receptura,
najlepiej podawać mocno schłodzoną.
Wódki Regionalne Sp. z o.o. promują markę Beskidzki Produkt Regionalny.

 

Zbójnicka Warzonka (produkt archiwalny 2011)

warzonka2-wodki-regionalne-alkohol

Warzonka 38%
Według podań historycznych znana już od 1886 r. w Beskidzie Śląskim. Jest to tradycyjna, regionalna wódka korzenna, bogata w składniki naturalne. Można ją przygotowywać na kilka sposobów. W procesie podgrzewania w rondlu dodajemy masło lub czekoladę gorzką, temperatura spożycia max. 60 stopni C.
Doskonale smakuje z kawą. Używana przez górali jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Wódki Regionalne Sp. z o.o. promują markę Beskidzki Produkt Regionalny.

Warzonka Prezydencka (edycja 2011)

Warzonka Prezydencka

Warzonka Prezydencka 38% – seria limitowana
Wyjątkowa wódka przygotowana dla gości Prezydenta, serwowana podczas Dożynek Prezydenckich Spała 2011.
Bez koloru karmelu. Podaje się ją na ciepło.
Ilość butelek ograniczona!
Wódki Regionalne Sp. z o.o. promują markę Beskidzki Produkt Regionalny.

W dniach 27-28 luty 2012 zapraszamy w okolice Radomia na WSTĘPY! – Skaryszewski Jarmark Koński

W dniach 27-28 luty 2012 zapraszamy w okolice Radomia na WSTĘPY! – Skaryszewski Jarmark Koński, imprezę handlowo-folklorystyczną o kilkusetletniej tradycji. Oczywiście  my też tam będziemy,  zachęcamy do odwiedzin, i spróbowania naszych regionalnych specjałów.

WSTĘPY organizowane są rokrocznie, koniecznie trzeba je zobaczyć, to miejsce wręcz historyczne. Impreza zrodziła się w wyniku z przeobrażenia przywileju targowego nadanego Skaryszewowi przez króla Władysława IV w 1633 roku. Zjeżdżają się na nią hodowcy koni, rolnicy i eksporterzy z całego kraju, a także z zagranicy.

Jarmarkowi towarzyszy szereg imprez kulturalnych ukazujących dziedzictwo narodowe i tradycje regionu.  W tym roku organizatorzy przenoszą targi z obrzeży miasta bliżej centrum, po raz kolejny z głównej, początkowej ulicy /Mickiewicza/ prowadzącej na jarmark tworzą ALEJĘ TWÓRCÓW LUDOWYCH.  Zapraszamy!

Mapa dojazdu do Skaryszewa…

Góralski Karnawał w Bukowinie Tatrzańskiej, gorące akcenty w środku lutego

Góralski Karnawał, to tradycyjna impreza odbywająca się w Bukowinie Tatrzańskiej. W tym roku odbył się w dniach 7 do 12 lutego 2012. Imprezie towarzyszył przegląd zespołów kolędniczych, zawody strzeleckie, wyścigi kumoterek, palenie watry, pieczenie kiełbasek i tańce. Zainteresowanych tym góralskim świętem jest bardzo dużo, wielu turystów pragnie obejrzeć tę barwną fetę. Oprócz przeglądu grup kolędniczych nadal Karnawałowi towarzyszy wiele atrakcji. Odbywa się przy tym wystawa twórczości ludowej, i tradycyjny jarmark. Nas też tam nie zabrakło, rozgrzewaliśmy wszystkich naszymi regionalnymi wódeczkami, co na mrozie cieszyło się wielkim powodzeniem, bo któż nie chciałby się napić dla rozgrzewki, regionalnej wódki, na takiej regionalnej imprezie. Zapraszamy w przyszłym roku do Bukowiny.