Przekurnwica na nalewkę

Czy wiecie że, nasza Przekurnwica nadaje się do zrobienia nalewki? Zwykła wódka jest po prostu na to za słaba, ale Przekurnwica ma tę moc :)

Zatrzymaj w butelce smak lata i delektuj się nim w zimie. Koniec lata i jesień to doskonały czas na przygotowanie nalewek z owoców – najlepiej z ogrodowych. Ich przygotowanie nie jest trudne jednak aby zyskały odpowiedni smak potrzebują czasu i odpowiedniego alkoholu. Skorzystaj z naszego przepisu na nalewkę z owoców leśnych.

SKŁADNIKI:
• 1 kg (łącznie) owoców leśnych /jeżyn, czarnych jagód, borówek, malin, poziomek, w dowolnych, choć najlepiej mniej więcej równych, proporcjach względem siebie/
• 1,5 l Przekurnwicy (uzyskana nalewka będzie miała moc 27-35% Jeśli chcesz mieć mocniejszą, możesz zmieszać Przekurnwicę z 0,2l czystego spirytusu)
• 1 kg cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• Włożyć wszystkie owoce do gąsiorka.
• Wlać Przekurnwicę. Dobrze zamknąć i postawić na 6 tygodni, co kilka dni podnosząc gąsiorek i wstrząsając.
• Po sześciu tygodniach, zlać nalewkę do większego naczynia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
• Owoce zasypać cukrem i zawinąć w gazę złożoną kilkakrotnie. Postawić w słonecznym miejscu, co kilka dni potrząsnąć.
• Po 3 tygodniach przefiltrować i zlać sok, połączyć z nalewką i wymieszać. Szczelnie zamknąć, i ponownie odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie rozlać do butelek. Znów odstawić na 3 miesiące i… można już pić :) Smacznego!